Arama Sonuçlarını Almak için Buraya yazın !

DİGOXSİN(DİGOKSİN)


 

ÜRÜN BİLGİSİ

 1. ÜRÜNÜN ADI  NEDİR ?

Adrenalin 1 mg/1 ml Biosel Ampul 

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ ?

Her 1 ml'lik ampul; Etkin madde: 1 mg adrenalin Yardımcı maddeler: Sodyum klorür ………….. 8.0 mg Sodyum metabisülfit …… 1.5 mg Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız. 

3. FARMASÖTİK FORMU ?

Ampul (İntramüsküler, intravenöz, intrakardiyak, intratrakeal veya subkütan). Steril, berrak, renksiz çözelti. 

4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ

  • 4.1 Terapötik endikasyonları ? 

ADRENALİN aşağıdaki durumlarda endikedir:  Kalp durması ve kardiyopulmoner reanimasyon Suni solunum, açık veya kapalı kalp kompresyonu fayda vermezse damardan sodyum bikarbonat verildikten sonra ADRENALİN intravenöz, intrakardiyak veya endotrakeal yolla verilebilir.  Anafilaktik şok ve akut alerjik reaksiyonlar Anjiyoödem, ilaç ve serum reaksiyonları, böcek sokmaları ve diğer alerjenlere karşı histaminin fizyolojik antagonisti olarak kullanılır. Şok varsa deri altından verilmez. Ayrıca şoktaki hastaya intravenöz olarak H1 reseptör antagonisti (klorfeniramin) de verilmelidir.  Akut astım ataklarında ve bronkospazm Subkütan olarak verilir. 2 / 11  Deri ve mukozalarda kapiller (yüzeysel) kanamaları durdurma Çözelti şeklinde lokal olarak verilir.  Lokal anesteziklerin etki süresini uzatma Diş hekimleri tarafından vazokonstrüktör olarak ilave edilir. 

  • Uygulama şekli: 

ADRENALİN tercihen subkütan olarak enjekte edilir. Kas içine de yapılabilir, ancak gluteus kasları kullanılmamalıdır (Bu bölge derisinde anaerob mikroorganizmalar kolonize olabilir ve ADRENALİN'in vazokonstrüktör etkisi hipoksiye neden olarak Clostridium welchii enfeksiyonunun oluşmasını hızlandırabilir.). Acil durumlarda ADRENALİN dilüe edilerek çok yavaş intravenöz enjeksiyon şeklinde verilebilir. Kalp durması halinde dilüe adrenalin çözeltisi intrakardiyak enjeksiyon veya endotrakeal instilasyonla verilebilir. Kalbe enjekte edildiğinde kalp masajı da uygulanmalıdır. Bu şekilde ilacın koroner sirkülasyona katılması sağlanır. Adrenalin aerosol, vaporizör, IPPB cihazına oral inhalasyon şeklinde verilebilir. Bu amaçla kullanılan adrenalin çözeltileri daha konsantre olup bunları sistemik olarak enjekte etmekten kaçınılmalıdır. ADRENALİN dilüe edilerek lokal olarak deri, mukoza ve doku yüzeylerine uygulanabilir. Bunun için ıslak pansuman veya sprey şekilleri kullanılır. Adrenalin dozu adrenalin tuzları içindeki adrenalin miktarı ile ifade edilir. 

  • Kontrendikasyonları ?

Hipertansiyonda, hipertiroidide, koroner yetmezlikte, diabette, feokromasitomada, subaortik stenozda, hipovolemik şokta (anafilaktik şok hariç), organik kalp hastalıklarında, aritmilerde, kalp dilatasyonunda, organik beyin hasarında, serebrovasküler hastalıklarda, dar açılı glokomda, genel anestezide siklopropan veya halojenli hidrokarbon türevi anestezik alanlarda, adrenaline karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. Ayrıca lokal anesteziklerle karıştırıldığında parmaklarda, kulakta, burunda ve genital bölgelerde kullanılmamalıdır. 

  • İstenmeyen etkileri ?

  • Sinir sistemi hastalıkları 

Sinirlilik, anksiyete, huzursuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi, başta hafiflik, uykusuzluk.

  • Göz hastalıkları 

Dar açılı glokom belirmesi veya ağırlaşması, gözde geçici batma ve yanma duyuları, göz ağrısı, alerjik gözkapağı reaksiyonu, gözde iritasyon. 

  • Kardiyak hastalıklar 

Taşikardi (parenteral), güçlü kalp atışı, yüz kızarması (flushing), yüzün solması, göğüs ağrısı, miyokard oksijen tüketiminde artış, kalp aritmileri, ani ölüm, angina pektoris, vazokonstrüksiyon. Ventriküler fibrilasyon görülebilir ve şiddetli hipertansiyon hastalarında serebral hemoraji ve pulmoner ödeme neden olabilir. 

  • Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar 

Hırıltılı soluma, dispne. 

  • Gastrointestinal hastalıklar

 Bulantı, kusma, ağız kuruluğu, boğazda kuruluk. 

  • Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları 

Kuvvetsizlik, titreme. 

  • Böbrek ve idrar hastalıkları 

Mesane çıkışında tıkanıklık olan hastalarda akut üriner retansiyon, renal ve splanknik kan akımında azalma. 

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Farmakodinamik özellikleri


 Farmakoterapötik grup: Adrenerjik ve dopaminerjik ilaçlar 

  •  Farmakokinetik özellikleri ?


  • Genel özellikleri Nelerdir ?


  1.  Emilim: 

Adrenalin intramüsküler ve subkütan enjeksiyondan sonra çabuk absorbe olur. Lokal vazokonstrüksiyonun önlenmesi için enjeksiyon yerine masaj yapılmalıdır. İntravenöz yolla verilen adrenalinin etkisi derhal görülür ve bu etki 1-2 dakika sürer. Subkütan yolla etkisi 5-10 dakikada görülür ve 5-10 dakika kadar sürer. 

      2.Dağılım: 

Adrenalin kalp, dalak, çeşitli glandüler doku ve adrenerjik sinirlere hızla dağılmaktadır. Yaklaşık olarak % 50'si plazma proteinlerine bağlanır. Adrenalin plasentadan geçerek fetal sirkülasyona girer. 

      3.Biyotransformasyon:

 Sistemik dolaşıma giren adrenalin difüzyon, karaciğerde enzimatik yıkım (katekol-Ometiltransferaz (COMT) ve monoamin oksidaz (MAO) tarafından) ve adrenerjik sinir uçlarından geri alımla metabolize olur. 

      4.Eliminasyon: 

Dolaşımdaki adrenalinin yarı ömrü 1 dakikadır. Metanefrin ve normetanefrin türevi şeklinde idrarla atılır. Buna ilaveten adrenalin anne sütüyle de atılmaktadır. 

Kaynakça:
titck.gov.tr


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam yapmayın. Tüm Yorumlar Admin tarafından incelenir.

NurseSearchAcademy'de arayın...